19 April 2009

macam mana nk jd org yang berjaya??

salam alaik wahai para sahabat...


utk entry kali ni..aku sj nk share ngan korg semo psl cam mana nk jd org yg berjaya..baru2 ni...last week aku ade pergi kursus seminar utuk wakil takaful etiqa selama 2 hari kat Ulu Langat ...kire bermalam kat sana la...so sepanjang kat sana ...aku ada belajar cr memotivasikan dr menjadi org yg berjaya...berjaya dalam apa jua yg kita impikan ...IMPIAN itu inspirasi hidup..tol x??bukan mudah kan nk berjaya...tp bukan mudah gak utuk tidak berjaya...utuk gagal sgt senang...sbb ape senang gagal?? sbb cepat putus...putus apa??? putus ASA....setiap org ade simpan HARAPAN..tinggi langit..kononnye kalah la langit ke-7..kononlahh...tp..kebanyakan org yg TAK berjaya ni ...semangat mcm angat2 tahi ayam...memula je beria tahap gaban...tp bila masalah timbul...dah mula give up..bosan..asik gagal je...buat ..gagal..buat..gagal...tp adakah gagal..akan gagal selamanye...???...mesti tak kan...so camne nk bangun selepas gagal...ke nak biakan aje..rs dah berada dalam comfort zone...??..kata...xde rezki ....Hello sister n brother!!!...kite bukan gagal lagi...cuma Allah nk uji kite...kite BUKAN gagal....tp KITE BELUM BERJAYA...rezki Allah sgt luas...bila kite dah rs kegagalan...try uji balik..nape gagal???..buat muhasabah dr...ape yg kurang...buat research...buat plan KEJAYAAN yg br...kena ada FUTURE PLANNING n optional plan...buatla berapa banyak plan yg sesuai dengan TARGET KEJAYAAN tu...plan A, B, C...dan seterusnya....kemudian BERTINDAK mengikut plan...jgn mudah putus asa...teruskan usaha menuju TARGET KEJAYAAN...step by step...buat dan buat..walau jatuh 1000 kali..tetap usaha.....sesuai ngan firman Allah....Allah SWT tidak akan mengubah nasib seseorg melainkan..dia yg mengubah nasibnya sendiri..tol kan??..so manelah tau..selepas 1000 kali percubaan...masih gagal gak...try kite move 1 step lg....insyaAllah...kejayaan tu pd percubaan ke 1001..haaa...kan berjaya...huhuh...so usha kat bwh ni beberapa step utuk berjaya:

1. Letakkan Sasaran Yang Tinggi

Cabar diri untuk berusaha bersungguh-sungguh mencapai sasaran itu. Kalau satu hari kita berjaya merealisasikannya, maka mula letakkan sasaran baru . Kalau kita seorang usahawan maka letakkan sasaran untuk mengembangkan perniagaan kita ke seluruh pelusuk negeri bukan sekadar berniaga setempat sahaja. Kalau sasaran itu dicapai, cabar diri dengan sasaran baru untuk mengembangkan perniagaan ke seluruh negara dan tidak mustahil selepas itu sampai ke peringkat antarabangsa pula. Sasaran yang tinggi ini sentiasa membuatkan kita memandang ke depan. Hasilnya, tanpa kita sedari kita semakin hari semakin maju dalam bidang yang kita ceburi tersebut.

2. Cemburu Dengan Kejayaan Orang Lain

Lihat mereka yang lebih berjaya dari kita. Kalau orang lain boleh kita juga boleh. Untuk maju kita mesti cemburu dengan kejayaan orang lain dan cabar diri kita untuk berusaha lebih dari orang lain. Kalau kita tidak tahu bagaimana mahu melakukannya maka belajarlah dari mereka yang telah berjaya. Buka mulut dan bertanya. Jangan sekadar berdiam diri kerana tiada apa yang berlaku kalau kita tidak bertindak. Baca kisah-kisah kejayaan orang lain, hayati bagaimana mereka menghadapi cabaran dan menyusuri liku-liku kepayahan sebelum nama mereka tersohor. Sikap cemburu dengan kejayaan orang lain ini mestilah ditanam untuk membentuk suatu persaingan yang sihat bukannya cemburu yang membawa kepada sifat dengki dan irihati yang membuatkan kita mengambil langkah-langkah buruk menjatuhkan saingan kita.

3. Elakkan Dari Sikap Cepat Puashati

Sikap cepat berpuashati adalah penyakit yang menghalang diri kita untuk terus berjaya. Apabila kita sudah meraih pendapatan RM10,000 sebulan kita mula rasa selesa dan kita berkata, “Aku ni kira oklah, berapa kerat sangat orang yang meraih pendapatan lima angka sebulan. Sekurang-kurangnya dah ada rumah sendiri berapa ramai lagi orang yang tidak mampu beli rumah. Kira ok lah aku ni… ”. Sikap puashati beginilah yang membuatkan kita berhenti untuk berusaha dan mencipta kejayaan yang lebih besar lagi. Kenapa tidak kita ambil contoh orang yang lebih berjaya dari kita? Kenapa sering membandingkan diri dengan orang yang lemah dan kurang dari kita? Bandinglah dengan mereka yang lebih berjaya, yang memiliki bangunan sendiri, yang menjadi jutawan, yang berkereta mewah, yang memiliki rumah-rumah untuk disewakan dan sebagainya maka barulah tercabar bahawa kita belum lagi OK! Jadi, usah lagi berpuashati dengan pencapaian kita kerana setiap kali kita berjaya maka kita pasti boleh pergi lebih jauh lagi.

4. Soal Diri Dengan Soalan Positif

Untuk berjaya, soal diri dengan soalan-soalan yang positif. Misalnya, soalan-soalan seperti berikut hanya membawa diri kita untuk merasa lemah dan tidak berdaya:

Kenapalah aku gagal?
Mengapa nasib aku sentiasa malang?
Kenapalah orang semua tak suka aku?
Apalah nak jadi dengan aku ni?

Sebaliknya soalan-soalan berikut pula akan membuatkan kita berfikir, mencabar diri dan membolehkan kita mengumpul kekuatan untuk atasi setiap halangan.

Apa yang belum aku lakukan lagi?
Bagaimana aku nak tingkatkan 20% lagi pendapatan aku bulan depan?
Apakah kelebihan diri aku yang belum aku bongkar lagi?
Dimana aku nak dapatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran untuk maju dalam bidang ini?
Siapa yang boleh bantu aku?

Jadi kita tidak berjaya kerana bertanyakan soalan yang salah kepada diri kita. Oleh itu berhati-hatilah dengan suara hati. Nilai betul-betul soalan yang kita tanyakan pada hati kita adakah ia akan mencabar kita untuk terus maju atau hanya melemahkan kita.


5. Tingkatkan ‘Standard’ Anda

Untuk berjaya kita kena cabar diri untuk tingkatkan ‘standard’ kita. Misalnya, kita berkata pada diri kita bahawa tidak ‘standard’lah untuk selama-lamanya jadi kerani, 5 tahun dari sekarang mesti nak jadi pengurus pula. Tidak ‘standard’ lah untuk selama-lamanya bekerja dengan orang, 10 tahun dari sekarang mesti jadi bos pula.Tujuannya bukan untuk menunjuk-nunjuk atau untuk takbur tetapi untuk membuatkan kita mahu berusaha lebih gigih lagi demi memenuhi tuntutan hidup kita yang mengikut ‘standard’ baru itu. Lagi pula kita tidak melafazkan kata-kata itu kepada orang lain tetapi kita tujukan kata-kata tersebut hanya kepada diri sendiri sebagai satu bentuk cabaran.

Perlu diingatkan bahawa kita hanya boleh hidup dalam ‘standard’ yang lebih tinggi hanya setelah kita berjaya merealisasikan pendapatan yang mampu menampung ‘standard’ tersebut. Jangan pula menjadi orang yang papa asal bergaya.

Malah Islam sendiri tidak menghalang umatnya untuk hidup selesa apabila punya kemampuan. Asal sahaja keselesaan itu tidak menghalang kita untuk terus menjadikan hidup ini sebagai suatu ibadah yang mengningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita. Oleh itu, teruslah cabar diri untuk berjaya dalam hidup kita.

15 April 2009

rezeki alhamdulillah

my result..heee


huhu...aku happy...unsangakarable leh lulus gred B exam TBE takaful etiqa...alhamdulillah...rezki Allah nk bg...syukur sgt2...berkobar2 rs dlm ati ni nk wat bisnes ni sungguh2....ermm...to all my frens...opismate...u'r gonna b my prospect...insyaAllah..jom kite same2 buat amal selagi roh ada di jasad...dengan ketulusan hati anda menderma dlm takaful..yg secara jelas lg bersuluh mmbawa keuntungan pada anda dan peserta2 lain...dpt mengukuhkan ekonomi serta muamalat muslim...sape lg nk bantu org islam kalo bukan islam sendri kan...so guys....let share our responsibilities to b the good muslim...pasni aku akan terangkan in detail..what does it mean by takaful itself...jom kenali ilmu muamalat islam secara meluas..emi sedia mmbantu anda...huhuh..poyo je bunyi...ikikik..nway..lets pray 2gather gather tuk maju bersama2..seiring slogan "ISLAM ITU CEMERLANG"..


19 Mac 2009

belon Panas

*b4 balik.snap from jambatan ptrajaya...zooming...yg wane merah tu cm mug nescafe*

*snap dr jambatan gak*

*zooming*

*tgh blowing1*

*tgh blowing2*

*tgh blowing3*

*bntuk clown..da terbang*

*owg galah*

*3 belon yg sgt comel*


huhuh..td waktu otw alik umah dr tmpt keje ..tetibe waktu dlm kete tenampak belon2 beso yg comel2 terbang kat udara...huhu..aku Lin n pa'e tertanya2..belon apekah itu?? sgt comel dan menarik..tetiba miss driver (miss Lin kecik molek) decide nk p ke tempat kejadian...siap beria2 si Lin ni nk naik belon panas tuh...huhuh...comel sungguh gaye kamu Lin...ahakss

ble dh hampir pd tapak kejadian...kami terbc 1 banner..upanyer...ade festival antarabangsa belon panas start from 19/3-22/3...huhuh..ble sampai kat tapak festival...kami b3 btol2 teruja..ahaha..banyaknye belon panas...1st time tgk dpn mate...disbbkn terlampau byk kete yg park kat ctu..sshla utk kami mnge'park'kan kete..so dok round2 jela sambil mate melilau tgk belon...heee..sian dak Lin...xdpt tgk sgt sbb tgh drive...siap jerit2 ckp "x aci...aku nk tgk gak....aku x kira sok b4 subuh2 lg aku dah tggu kat cni..hee..nk naek belon.."...heee...lin2...

tp best...dpt gak la..aku men'snap' beberapa pic tuk dijadikan bahan bukti pernah kesana ..huhuh..rs cm nak nek gak belon2 ni...tp cam gayat jer...heee...sok lusa kalo ade rezki nk ajak osmate aku kesana...huhuh..yippiii

18 Mac 2009

kena Tag

ehehe..1st time kna tag...so consider kna jawab la kan....heee..ermm..ish3..Pn huda ni ...dok sarat ngandung pon smpt mengetag owg ehh...any way...maceh kerana mengetag..huhuh....

5 Yang Paling Spesel - Orang Yg Masih Bernyawa:
  • Emak n abah ...bahagia selalo
  • opah , embah n atok...sehat slalo
  • abg syg...sayang slalo....muaahh
  • adik badik....ingat slalo
  • para sahabat br n lame...ceria slalo
5 Yang Paling Spesel - Makhluk Bernyawa Bukan Orang:
  • Chipuding - fav kucing ms umo 18 thn..dh mati *sob2*..kite ketemu disyurga ya..
  • Si boyot - fav kucing betina...dh mati gak..br je
  • Si abg + si adik - fav kucing gak *adik badik* ..pon dh mati...dedua sgt comel...
  • kucing2....ske sgt..
  • Amanda - 1st fav kucing...pendek kate yg specel semonye kucing ...hahahha
5 Yang Paling Spesel - Harta Benda Yg Memang Tak Bernyawa:
  • brg2 dr MaryKay - mmbuatkan aku yakin dan cantik...heeeee
  • baju2 kasual - selesa dipakai n kelihatan gurly n sometime looks like muslimah..heee
  • purse - mesti sentiasa di isi ngan pulus...br leh idup..huhuh
  • handphone - sgt penting
  • kete honda civic - akan dtg....huhuh
5 Yang Paling Spesel - Ape-ape Yg Jadi Nyawa Anda:
  • roh n jasad...xde ni xwujud aku dlm dunia ni
  • iman...paling penting dunia akhirat
  • family n kwn2..pendorong utama tuk hidup
  • si die tersayang...pembakar semangat tuk masa depan...
  • duit...xde ni xleh idup...bkn mate duitan..tp keperluan utk hidup..
5 Yang Paling Spesel - Penjawab Tag Yg Seterusnya:
  • ieja - mesti bg jawapan best2 k..
  • nomie - menjadi senarai utk di tag..hee
  • ikin - mesti kna tag..hahha
  • ermm..
  • xde sape lg..hee

14 Mac 2009

kakngah kawen..



















Align Center


8 march 2009...walimatulurus kakngah berlangsung di rumah mak abah kat manjung..fuh leh tahan meriah...undangan 1500++....alhamdulillah..line clear..everything done smo0thly..few days b4 majlis...aku apply cte 2 hari *kamis n jumaat*..almaklumla..lek awl coz nk tolong ape yg ptt kt umah tuh..lgpon aku ni ibarat interior designer kat umah tuh..time nk decorate,mak mesti harapkan aku yg wat...huhu...almaklumla owg kretif katekan..ahaksss...but...unfortunately...ble aku alik...umah dah siap decorate..ahaks...melepas aku nk tunjuk skill..si bongsu n mira yg decorate bilik pengantin...huhu..leh tahan la cantik..lgpon langsir kat bilik pngantin tu, mak aku yg jahit..serius cantik babe....mak mmg kretif...

2 days b4 wed day...mak aku dok ngamuk kat owg yg incharge package pelamin n baju persalinan pengantin...mak aku kate..owg tu wat keje ntah ape2..len yg di minta..len yg d bagi...bab pelamin lg la die marah...die nk yg da latest design...tp owg tu kasi yg late design..hahahha...berapi2 la die...nape leh jd cmtu lak..ahaksss...aku relex je tgk mak aku ngamuk...aku phm...mak mmg nk wat yg terbaik tuk anak2 die...die ngamuk pon sbb ade masalah...n psl baju persalinan..akak aku p tuka amik baju songket lak...mak kate songket tu fashion lame..wane kusam...xcantik langsung...tu statement mak la...tp kakngah aku ttp nk amik baju tu gak...last2 mmg kakngah amik pon tanpa pengetahuan mak...ahakss...dh die yg nk pakai bju tuh...biola die yg pilih mak...ahaks...tu la statement aku kat mak...mak ttp berapi...ayyakk.....nasib2...


but thank god....even penat tahap gaban...kami sekeluarga happy giler...semonyer berjln ngan lancar..tetamu jauh rmi dtg..belah abah n mak semo dtg...cme ade bpe kerat je la xde..huhu...n yg paling best..my lover dtg dr jhr...meriahkan lg majlis..ahaks..xsangka abah ngan abg syg leh ngam abes..sampikn ade peristiwa lawak yg terjadi antara depa b2 xleh nk dilupakan...huhuhuhu...mmg lawak...n my whole family leh accept abg syg...lgpon abg syg sgt la rajin time majlis..amik tender cuci cawan *ke nk tunjuk rajin jer* ..ahaks..cian die....n mak pon ske kat abg syg..senang ajak sembg...opah pon berkenan...huhu..skali jupe 1 kapal daaa..ahaksss


aku sertakan juga pic kawen kakngah wat tatapan para sahabat...meh tgk meh...c ya next entry


*agak2 ble lak turn aku ngan abg syg nk mam nasi minyak erk..???....heeeee*

27 Februari 2009

Hanya Padamu

Hanya padamu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya padamu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera
menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu
kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati
Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu
di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci
video
*bestnye layan lagu ni...tingat zaman berhingus dolu2..ahakss...dah lame gile x dgr lgu ni..aritu terdengar kat dlm sinar.fm...rs cm best lak layan..huhuh..jiwang aku skng ni...tp time tu xtau tajuk die ape..n xtau sape penyanyinye...tp bait2 lirik die aku adela hafal skit2...time nk manghayati lagu ni..tetibe aku cm hayal lak..ahaks...tingat kat si die yg jauh di mata dekat di hati tu..heee...so mulalah operasi aku mncari lirik nye di intrnet....penyanyi QIARA, tajuk -HANYA PADAMU.then trus aku jdkan entry kat blog aku..ahaks...para sahabat yg tgh mmbc tuh...jgn gelak kan aku tau...aku dh jd jiwang ni..huhuh...okies..cont next time...chaloo bete..layaaannn!!

19 Februari 2009

hidup mesti ceria .... wink*

*my prens pic ..geng2 CES..comey2 blaka kan..ni semo hevok2 nye geng ni...
nk tau sape yg paling havok??..ttula yg menjeling paling tajam tuh..ahhakks....
huhuh..
hari ini aku mulakan hari dgn penuh ceria..HAPPY MAKE UR LIFE BETTER...huhu...aku rs sungguh bahgia punyai opismate yg *sekepala* dgn aku...kenapa aku berkata begitu??...huhuh..kerana SAYA SAYANG KAWAN SAYA....pg ni kami(aku, diah, naz, ieja, yana n ikin)beramai2 p makan kat pantri mcm hari2 biasa...tp hari ni ade perbezaan skit...kami membawa bekal dr umah ....aku n diah beli nasi lemak yg dbungkus ngan daun pisang tuh...perghhh...cedappnye..dh lame rsnye xmam nasi lemak bungkus daun pisang..tingat lak masa zaman2 sekolah rendah dulu..heee...ieja plak bw fish cake goreng..yana bawa kuah kari..niat ati nk mam ngan roti..tp roti tetingal kat umah...kikiki..cian yana..tp sib baik cik diah ni ade buat simpanan roti dlm drawer...so leh la mam roti n kuah kari...cik naz plak..just bw perut..ahakss...hari ni HARI MAKAN SEDUNIA plak rsnye..huhuh..mcm2 yg kami mam...dok merasa makanan sesame sendri..dah macam kenduri lak dok mam rebut2..heee..meriah nye..ditambah lg plak ngan hilai tawa kami semua membingitkan lagi keadaan di pantri tuh...heee...

trrrreeett.... tetiba hp SE aku bebunyi igt kan dpt call dr sape lah...upanye..calling dr cik ikin..ty kat mane?..so aku pon dok habaq la kat cik ikin mai la dtg pantri memeriahkan lg suasana.....heheh....cik ikin pon terkedek2 la p ke pantri...huhu..cik ikin pon bawa bekal upanye...roti coklat + kismis...huhu..cik naz yg sudah keknyangan tu happy le bebeno..sbb roti tu peveret die..heee...

hari ini adalah permulaan hari yg sgt ceria..penuh dgn gelak tawa sahabat2 ku...ditambah plak..mlm td SAYA SGT BAHAGIA sbb dpt call dr abg syg...si die call utk memujukku....aku merajuk ngan die..heee...tp merajuk psl apa xperlu dnyatakan di cni k..adat la kan..kekdang kena merajuk gak dlm sesuatu hubungan..heee...SY HAPPY sgt (mesti die senyum ble bc entry ni..heeee)...okies geng...continue next time...

* nk tgk cite GENG (upin ipin)...waaaaaa..sob..sob...smlm p survey tiket...tp asik penuh je..yg ade midnight je...bek x yah tgk...ayyakk